12. mars 2023

Allan Kozinn og Adrian Sinclair: The McCartney Legacy. Volume 1, 1969-73 (2022)

Den grundigaste og beste Beatles-boka eg har lese så langt er det fyrste bandet i trilogien til Mark Lewisohn, Tune In. Han har ekstreme kunnskapar om bandet, og har eit suverent auge for detaljar som kan verta viktige seinare i soga. Denne boka tek føre seg livet og karrieren til Paul McCartney etter The Beatles. Også her er detaljnivået høgt, og sjølv om det er ei god bok er ho ikkje på nivå med Tune In

Forteljinga tek til i 1969, altså medan The Beatles framleis held saman (til ei viss grad). Det er eit godt val av Kozinn og Sinclair, mykje av det som skjer fram mot Beatles offentleg vert oppløyst er vesentleg for det som kjem vidare i boka. Det handlar om kranglar og venskap med dei tre i Beatles, det handlar om korleis han stablar Wings på beina, det handlar om korleis dei fleste platene han gjev ut vert slakta, det handlar om korleis Wings fungerer (eller ikkje fungerer) som band, og det handlar litt om privatliv.

For ein som er under middels interessert i musikken til McCartney etter Beatles vert dei mange og grundige referata frå studio-innspelingar for mange og grundige. Det som fengar gjennom heile boka er at McCartney, medvite eller umedvite, heile tida kjempar mot si eiga fortid. Alt han gjev ut vert målt mot Beatles, og i studio er det alltid han som skal ha siste ordet. Mange som møter han vert (sjølvsagt) heilt fjetra når dei møter han. Dei andre i bandet vert godt kjende med han, sjølvsagt, men han behandlar dei meir som tilsette enn kollegaer. Dei har ei fast, låg vekeløn. 

Boka sluttar med at dei gjev ut Band on the Run, ei plate som får betre meldingar enn dei som går før. Rett før dei skulle til Nigeria for å spela inn plata slutta to av medlemmene i bandet, i protest mot måten dei vart handsama på og at dei tente så lite. Den siste av desse sluttingane får Linda McCartney til å tilta heilt - ho ringjer tilbake og seier "How dare you inconvenience us?" Ho får til svar at det faktisk er heilt omvendt, men reaksjonen til Linda viser at ho òg såg seg sjølv som kongeleg: Ho var med i Wings, men vart som regel dregen fram som eit veikt, veikt punkt.

Her er mykje interessant, men her er òg noko å trekkja for. Eg nemnde alt at det ofte vert for detaljert - platene McCartney gav ut i desse åra er ikkje spanande nok til å forsvara ei så detaljert oppramsing. Dessutan er her to rare ting med typografien - merka dei bruker for fotnotar er så små at dei nesten er usynlege. Kvar studioøkt opnar med nokre fakta i ein innramma tekstboks, før dei neste fem-seks linene også står i den boksen. Og så har dei, merkeleg nok, gjeve ut ei bok på 700 sider utan namneregister.

Guffen tilrår.  

Meir The Beatles på kulturguffebloggen
A Hard Day's Night (film, 1964)
John Lennon: In His Own Write (1964)
John Lennon: A Spaniard in the Works (1965)
Magical Mystery Tour (film, 1967)
Yellow Submarine (film, 1968)
Jann Wenner: Lennon Remembers (1970)
Let It Be (film, 1970)
Williams/Marshall: The Man Who Gave The Beatles Away (1975)
Mark Shipper: Paperback Writer (1978)
The Rutles/All You need is Cash (film, 1978)
Brown og Gaines: The Love You Make (1983)
I
an MacDonald: Revolution in the Head (1994)
The Beatles Anthology (fjernsynsserie, 1995)
The Beatles: Anthology (2000)
Ringo Starr: Postcards from the Boys (2004)
Joshua M. Greene: Here Comes The Sun (biografi om George Harrison, 2006)
Howard Sounes: Fab. An intimate Life of Paul McCartney (2010)
George Harrison. Living in the material World (film, 2011)
Hunter Davies (red.): The John Lennon Letters (2012)
Good Ol' Freda (2013)
Mark Lewisohn: The Beatles. Tune In, del I (2013)
Mark Lewisohn: The Beatles. Tune In, del II (2013)
Tom Doyle: Man on the Run (2014)
Paul Du Noyer: Conversations with McCartney (2015)
Michael Seth Starr: Ringo. With a Little Help (2015)
The Beatles. Eight Days A Week (2016)
Sgt. Pepper's Musical Revolution (2017)
George Harrison: I Me Mine (2017)
Tony Barrell: The Beatles on the Roof
 (2017)
The Beatles: Get Back (bok, 2021)
Paul McCartney: The Lyrics (2021)
The Beatles. Get Back (fjernsynsserie, 2021)
McCartney 3, 2, 1 (2021)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar