5. juli 2023

Alice Munro: The Love of a Good Woman (1998)

Boka inneheld åtte noveller (eller forteljingar). Som vanleg er nivået skyhøgt, og nokre av novellene er reine meisterverk. Dei handlar alle om daglege hendingar, og sjølv om mange opnar roleg og vanleg, utviklar det heile seg. Det er uråd å vita kvar novellene endar opp.

Munro vekslar som regel mellom notid og fortid. Ho har det ikkje travelt; dei fleste novellene er rundt 30 sider, tittelnovella er på nesten 80. Av og til er det tilbakeblikka som dominerer, tilbakeblikk der me vert betre kjende med hovudpersonen (som alltid er ei kvinne) eller nokre av bipersonane. 

Novella som gjorde størst inntrykk på meg var "Before the Change". Kva endring det er snakk om vert ikkje tydeleg før langt ute i novella. Ei kvinne vitjar faren, som arbeider som dokter. Ho ser seg sjølv som moderne; ho ser på han som litt tradisjonell. Ho undrar seg over kvifor han tek mot så mange pasientar på kveldstid, men spør aldri og får difor heller ikkje svar. Ikkje før ho må vikariera som medhjelpar, og oppdagar at faren driv ein hemmeleg abortklinikk i kjellaren. The Change viser altså til legaliseringa av abort i Canada. Heile novella er utforma som brev frå forteljaren til ein kjærast som nett har gjort det slutt med ho, men som ein gong pressa ho til å ta abort. 

Guffen tilrår.

Meir Munro på kulturguffebloggen
Dance of the Happy Shades (1968)

Lives of Girls and Women (1971)
Something I've Been Meaning to Tell You (1974)
Who Do You Think You Are? (1978)
The Moons of Jupiter (1982)
The Progress Of Love (1986)
Friend Of My Youth (1990)
Open Secrets (1994)
Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage (2001)
Runaway (2004)
The View from Castle Rock (2007)
Too Much Happiness (2009)
Dear Life (2012)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar