8. juli 2023

Jeffrey Toobin: Homegrown (2023)

Dei fleste av oss (som er gamle nok) hugsar eksplosjonen i Oklahoma City i 1995. Nokre hugsar òg namnet på han som gjorde det, Timothy McVeigh, men for meg var det omtrent der det stoppa opp. Denne boka fortel historia om McVeigh, men forfattaren går lengre enn det: Gong etter gong viser han korleis dei som storma den amerikanske kongressen i januar 2021 var/er påverka av det same tankegodset som McVeigh. Det er noko av det mest skremmande med denne boka, korleis det som midt i 1990-åra var ekstreme tankar, i dag vert uttrykte av mange politikarar og mediafolk.

Mcveigh vaks opp i New York. Han fekk ikkje heilt til det med skular, men arbeidde litt før han verva seg i militæret. Alt før militæret var han prega av høgreekstreme tankar; i militæret trefte han fleire likesinna. Han var med i Irak-krigen, og vel heime att vart han meir og meir kritisk til dei nasjonale styresmaktene. At Clinton vart president var for han ein skandale, dels av di han ville stramma inn på våpenlovene. Den statlege aksjonen mot sekta i Waco var òg gale for McVeigh - han reiste faktisk til Waco for å sjå kva som skjedde. (I det heile er det nesten ufatteleg kor store distansar McVeigh la bak seg i bilen.)

Saman med Terry Nichols, ein han kjende frå militæret, kjøpte han det som trongst for å laga ei bombe. McVeigh var åleine om å plassera ho; Nichols vart seinare dømt for å vera medskuldig. 168 menneske miste livet. McVeigh vart arrestert same dagen, lenge før nokon fann ut at det var han som hadde gjort det. Han vart arrestert for noko så uskuldig som å køyra bil utan nummerskilt. Han vart dømd til døden, og vart avretta i 2001.

Toobin fortel det heile på ein glimrande måte. Han held tunga rett i munnen, og me får med oss alt som skjer, inkludert all handel og vandel frå advokatane si side. Toobin er heile tida kritisk til den ekstreme høgresida, han dreg liner fram til i dag, og skriv mellom anna at Trump er ein fare for landet. For oss som bur i Noreg er det andre ting som merkar seg ut: Også me har jo vore offer for terroristar som lagar bomber, plasserer dei i ein varebil, og parkerer varebilen utanfor eit statleg bygg, Tankane til McVeigh er ikkje berre amerikanske.

Guffen tilrår. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar