23. april 2023

Morten A. Strøksnes: Lumholtz' gjenferd (2022)

Morten A. Strøksnes er, som me veit, ein glimrande forfattar. I Tequiladagbøkene gjennom Sierra Madre reiser han i fotefara til den norske oppdagaren Carl Lumholtz, og i denne boka tek han det eit steg lengre: Han reiser i alle fotefara til Lumholtz, og skriv samstundes ein biografi om mannen. 

Lumholtz (1851-1922) var ein oppdagar, som hadde store ekspedisjonar til Australia, Mexico og Borneo. Han var utdanna teolog, men var på farten det meste av livet. Han vitja ukjende land, vart kjend med lite kjende folk, samla inn gjenstandar, skreiv bøker, og arbeidde hardt for å finansiera den neste ekspedisjonen sin. Han var ein samtidig av dei mange norske polarheltane, og har kome i skuggen av dei. 

Strøksnes gjer sitt for å henta Lumholtz fram frå gløymsla. Dette er ei omfattande bok, der det vekslar mellom biografien til Lumholtz og skildringar frå Strøksnes sine reiser i dei same områda. Det vert litt i meste laget, og det kan godt henda at han hadde tent på å skriva to separate bøker. Begge delane har sin sjarm og sin verdi, men det er mest liv i boka når Strøksnes fortel om eigne reiser.

Guffen tilrår. 

Meir Strøksnes på kulturguffebloggen
Automobil (2005)
Rett vest (2009)
Et mord i Kongo (2010)
Tequiladagbøkene gjennom Sierra Madre (2012)
Havboka (2015)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar