13. oktober 2021

William Gay: Time Done Been Won't Be No More (2009)

 

William Gay var ein stor forfattar. Denne boka er likevel heilt på det jamne, på alle måtar. Produksjonen er høgst middelmådig, med ein rar font, rare margar og rare topptekstar og sånn. Det er sjølvsagt ikkje det viktigaste med ei bok, men også formgjevinga tyder på at dette er ei halv-viktig bok. 

Her er samla nokre tekstar som ikkje er med i andre Gay-bøker. Fem artiklar om musikk, fire noveller, og tre sjølvbiografiske tekstane. Dei tre siste er finfine, halvparten av novellene er det same, medan artiklane om musikk er dei minst ujamne. Her vert han litt for ordrik. 

Dei sjølvbiografiske tekstane er vel helst eksemplariske. Han skriv litt om livet sitt, men skriv seg inn i litt andre ting. "Queen of the Haunted Dell" handlar til dømes om eit spøkelse eller ei heks eller noko liknande som skal ha skremt vitet av folk i Tennessee rundt 1820. Han snakkar med folk som kjenner huset og historia, og vitjar det sjølv. Her er han absolutt i slekt med Little Sister Death, ein av dei to posthume Gay-romanane som har kome ut.

Guffen er lunken. 

Meir Gay på kulturguffebloggen
The Long Home (1999)
Provinces of Night (2001)
I Hate to See that Evening Sun Go Down (2002)
Wittgenstein's Lolita (2006)
Twilight (2006)
Little Sister Death (2015)
The Lost Country (2018)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar