14. oktober 2022

Tid for glede (Det Norske Teatret, Oslo, 13.10.2022)

Ein i publikum seier: Det er ikkje ofte eg går i teatret, diverre, og som regel er det av di eg ser eit stykke basert på litteratur eg kjenner, eller eit stykke skrive av forfattarar eg set høgt. Ein i publikum seier: Dette var heilt annleis - eg kjende ikkje forfattaren, Arne Lygre, frå før, og eg ante heller ikkje kva stykket handla om. Og ein i publikum seier: Alt dette er jo eit strålande utgangspunkt.

Framsyninga var veldig, veldig bra. Det heile opnar med at ei mor og ei dotter som går ned til ei elv, ein stad mora likar godt. Dei ventar på tvillingbroren til dottera, men før han kjem dukkar det opp to andre grupper. Når broren kjem fortel han at han kjem til å reisa vekk frå alt. Den andre akta går føre seg heime hjå kjærasten hans. Han får besøk av mor til tvillingbroren, før det kjem mange fleire folk her òg. Dei snakkar heile tida med kvarandre, dei utfordrar kvarandre, dei kranglar, dei ropar, dei syng, men det eine poenget dei heile tida kjem tilbake til er at dei er glade, at dei har noko å vera glade for. Og denne positiviteten er det verdt å ta med seg.

Det heile er laga på ein leiken måte. Dei leikar med språket, dei leikar med kvarandre, dei går med kostymar som ikkje er tidsrette (fram til dei kastar av seg det meste midt i andre akt. Det verkar òg som ein leik med teatersjangeren, der dei tek det meste heilt ut. Kostymane (i fyrste akt) er overdådige; scenografien er minimal, men effektfull.

Guffen tilrår.

Meir Det Norske Teatret på kulturguffebloggen
Olav Dalgard: Lars Tvinde (1966)
Arthur Klæbo: Edvard Drabløs (1967)
Ivar Eskeland: Du store alpakka. Soga om Gisle Straume (1987)
Innsirkling (9.2.11)
Bikubesong (Det Norske Teatret, Oslo, 23.4.2013)
Alfred Fidjestøl: Trass alt. Det Norske Teatret 1913-2013 (2013)
Haugtussa (Voss kulturhus, 8.5.2015)
Kan nokon gripe inn (Det Norske Teatret, Oslo, 28.1.17)
Snøkvit (14.10.2017)
Kimen (Det Norske Teatret, Oslo, 20.1.2018)

Fuglane (Det Norske Teatret, Oslo, 26.2.22)
Inn frå regnet (Det Norske Teatret, Oslo, 17.9.22)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar