9. desember 2023

Quentin Tarantino: Once Upon a Time in Hollywood (2021)

Det er relativt vanleg at det vert laga film basert på ein roman. Her er det omvendt - på baksida står "The new novel based on the film". Og det er akkurat det det er. Tarantino har ikkje gjeve ut bokmanuset, han har dikta litt vidare og endra litt. 

Hovudhistorien er likevel den same. Det handlar om skodespelaren Rick Dalton og stuntmannen hans, Cliff Booth. Booth er sjølvsikker og sjarmerande, Rick er ikkje så mykje å skryta av. Desse to er oppdikta, men litt for mykje av boka handlar om reelle skodespelarar. Dei snakkar om filmar og fjernsynsseriar, dei snakkar om regissørar, dei snakkar om andre skodespelarar. Eg veit ikkje om alle som vert nemnde er reelle skodespelarar, men Tarantino får i alle fall vist at han kan Hollywood ut og inn.

Cliff kjem i kontakt med Manson-familien. Rick bur vegg i vegg med Roman Polanski og Sharon Tate. I filmen tek familien seg inn i huset deira; i romanen er dette kutta ut. Tate får likevel mykje plass i romanen, og det gjer òg Manson-familien.

Tarantino skriv godt, og han er spesielt god på dialogar. Han er likevel ikkje nokon stor romanforfattarar. Opninga er veik, og det er ofte svært lite framdrift. Han bruker altfor, altfor mykje plass på korleis Rick har det på jobb, og det er me ikkje spesielt interesserte i.

Guffen er lunken. 

Meir Tarantino på kulturguffebloggen
Reservoir Dogs (1992)
Pulp Fiction (1994)
From Dusk till Dawn (1996)
Jackie Brown (1997)
Kill Bill 1 (2003)
Kill Bill 2 (2004)
Inglourious Basterds (2009)
Django Unchained (2012)
The Hateful Eight (2015)
Once Upon a Time in Hollywood (film, 2019)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar