15. mai 2023

Geert Mak: Store forventninger (2020)

For femten år sidan gav Mak ut ei fin bok om Europa gjennom det tjuande hundreåret. Denne boka er ein slags oppfølgjar, der han skriv om dei fyrste tjue åra etter tusenårsskiftet. Det er ikkje den lystigaste boka eg har lese, og når han i eit etterord skriv om korleis mange av landa i Europa reagerte då pandemien dukka opp, vert ein ikkje akkurat optimist.

Mak stoppar opp ved ulike hendingar. Han held seg stort sett til Europa, men etter at Trump går inn i den amerikanske politikken skriv han òg mykje om USA. I det kapittelet kjem det ei setning som eigentleg oppsummerer heile den tida me lever i: "Vi begynte uunngåelig å synes at det uvanlige var vanlig". Trump er jo ikkje åleine; det dukkar opp tullete politikarar overalt, politikarar som er ute av stand til å sjå heile biletet. Nokre få unntak finst det, og Mak er stort sett positivt til Angela Merkel.

Terror, flyktningar, økonomikrise, klimaendringar, pandemi - lista over ubehagelege emne er lang. Mak reiser rundt i Europa og snakkar med folk, han reiser på bibliotek og internett for å samla informasjon, og presenterer eit rikt og klokt bilete av verdsdelen. 

Guffen tilrår. 

Meir Mak på kulturguffebloggen
In Europe (2004)
USA. En reise (2012)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar