29. mars 2019

J.R.R. Tolkien: Hobbiten (1937)

Eg har vore med på ein lesebingo-aksjon i regi av det lokale biblioteket, og for å kryssa av den siste ruta måtte eg lesa ei fantasy-bok. Det er ikkje ein sjanger som fengar for mykje, så eg fann denne i bokhylla til Ivar.

Var det verdt bryet? Ikkje for lesinga sin del. Trilogien som kom seinare er meir fengande, og det kan godt skuldast at den var skriven for vaksne. Denne boka er ei barnebok, der det ikkje vert dramatisk nok. Karakterane i boka er ikkje sjarmerande nok, dei er ikkje spesielle nok, og det heile vert rimeleg keisamt.

Hobbiten heiter Bilbo, og han vert med tretten dvergar på tur til det fjellet der forfedrane deira eigde ein stor skatt. Denne skatten vert no vakta av draken Smaug, og Bilbo er invitert med av di dvergane trur at han er ein lommetjuv. På vegen til fjellet vert dei angripne av litt av kvart, inni fjellet vert dei truga av draken, og etter at draken er daud vert dei truga av alvar og folk som bur i nabolaget, og som vil ha sin del av skatten. Bilbo travar heim att.

Det kan henda at skepsisen min var i største laget, og det er sjølvsagt heilt glimrande viss bøker som dette får ungar til å lesa. Men spesielt bra er det altså ikkje.

Guffen kan ikkje tilrå dette.

Meir Tolkien på kulturguffebloggen
Ringenes herre: Ringens brorskap (2001)
Ringenes herre: To tårn (2002)
Ringenes herre: Atter en konge (2003)
Hobbiten. En uventet reise (2012)
Hobbiten: Smaugs ødemark (2013)
Hobbiten: Femhærerslaget (2014)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar