8. januar 2023

Annie Proulx: Close Range. Brokeback Mountain and Other Stories (1999)

Denne boka kom opphavleg ut med undertittelen "Wyoming Stories". Den siste novella i boka vart filma i 2005. Den filmen er flott og vart ein stor suksess, slik  at det er lett å forstå kvifor undertittelen og omslaget vart enda i seinare opplag.

Det er òg lett å forstå at det var akkurat den novella som vart filma. Her er mange fine noveller, bevares, men "Brokeback Mountain" stikk seg ut. Etter ti noveller der det handlar mykje om, nja, meir tradisjonelle mannsroller, kjem det noko heilt anna. Dei to unge cowboyane Jack og Ennis arbeider ein sommar langt til fjells, vert glade i kvarandre, men innser at dette må dei halda skjult. Og det gjer dei, men dei møtest med jamne mellomrom heilt til Jack vart drepen. Den offisielle versjonen er ei arbeidsulukke, men Ennis skjønar fort at nokon kan ha teke han på fersken med ein annan mann. 

Dei andre historiene er altså ikkje heilt på dette nivået. Fellestrekket, slik det jo går fram av den opphavlege undertittelen, er at handlinga er lagt til Wyoming. Nokre er lange, andre er uvanleg korte, men alle handlar om kvinner og menn i det heller rurale Wyoming. Fleire av historiene har noko nostalgisk ved seg.

Guffen tilrår. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar