15. august 2021

Spotlight (2015)

 

Ein rimeleg ubehageleg film. Det er velkjent at altfor mange katolske prestar har tukla med mindreårige. Denne filmen fortel ei sann historie frå Boston, ein by der den katolske kyrkja står svært sterkt. 

Boston Globe, den største avisa i byen, har nett fått ny redaktør. For å førebu seg til jobben har han lese dei siste utgåvene av avisa, og meiner at dei må følgja opp ei sak der ein advokat hevdar at den katolske kardinalen i byen kjende til ei overgrepssak knytt til ein katolsk prest. Avisa har ei eige grave-avdeling, Spotlight, og historia dei grev fram er vond: Dei snakkar med mange ofre, dei snakkar med mange advokatar, og dei finn at mange av prestane som er skulda for overgrep vert flytta til ei anna kyrkje, eller dei vert oppførte som "sjukmelde" i prestekatalogen. Då dei omsider får tak i nokre klassifiserte dokument frå ei tidlegare rettsak, viser det seg at nærmare 90 prestar berre i Boston var overgriparar. Og det var berre i Boston - saka førte til undersøkingar i andre byar, og filmen sluttar med ei liste med byar der det har vore større overgrepssaker. Lista inneheld rundt 100 amerikanske byar, og 100 byar frå andre stader i verda (inkludert Trondheim).

Filmen minner litt om Alle presidentens menn. Det er stort sett bilete av folk som snakkar. Dei drøftar, dei snakkar i telefonen, dei prøver å få kjelder til å snakka. Og det fungerer svært godt. 

Guffen tilrår. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar