5. august 2014

William Gay: Provinces of Night (2001)

For ei bok. Gay gav berre ut fem bøker, men absolutt alle er fabelaktige. Han skriv uvanleg godt, og boka er òg suverent oppbygd. Dialogane i boka er strålande, og her er meir humor i desse enn det eg kan hugsa frå tidlegare.

Som vanleg er me på landsbygda i Tennessee, og som vanleg møter me folk som ikkje har faste jobbar. Forteljinga krinsar rundt familien Bloodworth. I alle dei tre generasjonane har nokon gjort noko kriminelt. Det er ikkje berre små brotsverk, her er minst tre mord. Bestefaren, E.F., kjem attende til heimstaden etter tre-fire tiår der han har livnært seg som musikar, og vert ikkje teken mot med opne armar. Den eine sonen, Brady, kjøper ei campingvogn han kan bu i, og set henne opp så langt frå bustadhuset sitt som råd. Den eine i slekta som har mykje kontakt med bestefaren er Fleming, ein gut i tenåra som er heilt annleis enn dei andre. Han les bøker, han tenkjer, han vil gjera noko heile anna enn dei, og prøver heller å byggja bruer enn å brenna dei.

Fleming vert etter kvart hovudpersonen i boka, men ikkje ein altfor dominerande hovudperson. Boka er full av fascinerande karakterar. Dei fleste kjem ut i vanskelege situasjonar - nokre greier å ordna opp på lovleg vis, andre på ulovleg vis, nokre få greier det ikkje i det heile.

Og det heile vert altså fortalt på meisterleg vis. Eg koste meg gjennom heile boka. Gay skriv altså godt og poetisk, men det tek nokre sider før ein vert van med dei lange og av og til rart oppbygde setningane hans. Det einaste triste er det eg har vore inne på før - Gay var nesten seksti år då han gav ut debutboka si, så det var ikkje mange bøkene han gav ut. Det er litt tungt å oppdaga ein så finfin forfattarskap, og så brått vera gjennom alt saman. Eg tippar det ikkje tek altfor mange år før eg les bøkene hans om att.

Guffen tilrår.

Meir Gay på kulturguffebloggen
The Long Home (1999)
I Hate to See that Evening Sun Go Down (2002)
Wittgenstein's Lolita (2006)
Twilight (2006)
Little Sister Death (2015)
The Lost Country (2018)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar