24. juni 2013

The Man from Laramie (1955)

Det er sommar, det er sol og det er sundag, og på NRK2 kjem det, i år som i fjor, westernfilmar litt ut på kvelden. Eg slangar meg på sofaen, utan dei altfor store vonene. Her vart eg positivt overraska. Denne filmen har mange av dei typiske kjenneteikna til westernfilmar, men her er òg nokre uventa vriar. Vanlegvis tek det ikkje lang tid før ein skjønar kven som er the good guy og the bad guy; her tek det litt tid før det vert klart.

Will Lockhart kjem til ein isolert småby. Byen er kontrollert av farmaren Alec Waggoman, og Lockhart kjem snart på kant med sonen til Waggoman. Lockhart vert skulda for det eine og det andre, men greier å reinvaska seg, og vert òg godteken av Waggoman. Han ordnar òg indirekte opp i det som var den eigentlege grunnen til at han kom til denne byen - broren vart drepen av nokre apache-indianarar, og Lockhart ville finne ut kven som hadde selt våpen til desse indianarane.

Ein grei historie, og grei tidtrøyte seint på kvelden. Filmen er fint filma, i det vanlege storslegne landskapet. Og hovudrolla vert spela av James Stewart, og det er jo som regel grunn god nok til å sjå ein film.

Guffen tilrår.

1 kommentar:

  1. Western film er lenge siden jeg har sett, faktisk tror jeg at jeg har sett utrolig lite innen denne sjangeren. Burde bli mer cowboy:) Morsomt å lese omtalen:)

    SvarSlett