29. desember 2017

Odd W. Surén: Krem med et hint av kuruke (2017)

Dette vart ein liten nedtur. Surén har skrive ei rekkje fine bøker, og eg har likt dei fleste av dei.

I denne boka er forteljaren ein variant av ein person Surén ofte skriv om: Kjell Idar Holter som lever åleine, som (omtrent) ingen andre likar, men som ikkje ser at han sjølv har skuld i det. Han har ikkje levd eit altfor spanande liv. Han drøymer mest av alt om å vinna stort i Lotto, slik at han kan gje vekk pengane og visa seg som ein langt større mann enn han trur at alle ser han som.

Utgangspunktet er meir enn godt nok, slik eg ser det, men det skjer seg fort. Han vinn 54 millionar i Lotto, men får panikk og gjer ingenting med pengane. I staden får me ei forteljing der han fortel altfor langt og mykje om altfor lite interessante ting. Han fortel om to damer. Han fortel om den eine kameraten han hadde i oppveksten. Han fortel om nokre drepande keisame samlingar med dikt einkvan legg anonymt i postkassa hans. Han viser ofte til nokre skrifter av ein hobbyfilosof.

Og så vidare. Det er ikkje like spenstig som vanleg, og det er slettes ikkje den framdrifta som kjenner dei beste bøkene til Surén.

Guffen kan ikkje tilrå dette.

Meir Surén på kulturguffebloggen
Fanger og opprørere (1985)
Tyranner og tjenere (1989)
Taushetens fortrolige (1993)
Ansikter og navn (1997)
Dråper i havet (1998)
Diskrete kulisser (2000)
Kometenes øyeblikk (2001)
Knuseverk (2003)
Dødsmåter (2006)
Adgangstegn (2007)
For hva det er verdt (2010)
Den som skriver (2013)
Usynlig for verden (2015)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar