26. juli 2018

Bill Bryson: Neither here Nor there (1991)

Bill Bryson er amerikansk, og glad i å reisa. Han er gift med ei britisk dame, og etter å ha budd mange år i England legg han ut på ei reise gjennom Europa. Det er lystig lesnad - han er i kjempeform i denne boka, og briljerer med vitsar og metaforar ein ikkje ser mange andre stader.

Bryson reiste òg gjennom Europa tjue år tidlegare, saman med venen Stephen Katz, og denne reisa ligg som eit bakteppe til denne reisa. Fleire gonger kjem han inn på korleis det var då han og Katz reiste saman, og korleis dei likte kvarandre mindre og mindre. (Det var difor overraskande for alle at Katz dukka opp att i A Walk in the Woods.)

Bryson reiser gjennom store delar av Europa. Han likar å verta kjend med byar ved å gå gjennom dei, og han likar best å vitja katedralar og kunstgalleri. Han gjev ros der noko fortener det, men er eigentleg best når han gjer det han gjer oftast: Klagar. Han klagar på reinhald, han klagar på hotell, han klagar på dårleg mat, og han klagar på prisar. At det er dyrt for turistar i Noreg er greitt, det veit alle, men også i land der han betalar langt mindre meiner han at han betalar for mykje.

Guffen tilrår.

Meir Bryson på kulturguffebloggen
The Lost Continent (1989)
Notes from a Small Island (1995)
A Walk in the Woods (1998)
Notes from a Big Country (1998)
Down Under (2000)
Shakespeare. The World as a Stage (2007)
At Home (2010)
One Summer. America 1927 (2013)
The Road to Little Dribbling (2015)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar