15. juni 2015

Forrest Gump (1994)

Var dette alt? Det er tjue år sidan eg såg denne filmen sist, og eg hugsa ikkje mykje av han. Eg hugsar at hovudpersonen, Forrest Gump, sprang ein del, og hugsar denne idiotiske lina om at livet er som ei konfektøskje - du veit aldri kva du får. Eg er ikkje dei ivrigaste konfektetarane, men har ikkje alle konfektøskjer ei rettleiing på innsida av loket?

Forrest Gump er ein ikkje altfor oppvakt kar, fødd i slutten av 1940-åra. Han utmerkar seg på ulike område, og greier på merkeleg vis å vera på rett plass til rett tid. Han møter fleire presidentar, og fleire poptjerner. Han fortel sjølv livssoga si, til tilfeldige personar som òg ventar på bussen. Han får stipend til å gå på college. Han vervar seg, og krigar i Vietnam. Han kjøper ein reketrålar, og gjer det glitrande der. Han dumpar borti demonstrasjonar mot Vietnam, han er der når to negrar for fyrste gong får studera ved eit universitet i heimstaten Alabama.

Han fortel altså historia til etterkrigs-USA. Oppi det heile er det ei kjærleikshistorie, det meste av det han gjer gjer han for å imponera ei barndomsveninne.

Det er ein seig film. Tom Hanks er ein heilt grei skodespelar, men det er ikkje nok. I store delar av filmen har han eit uttrykkslaust fjes. Det som måtte vera av tenkt humor her er ikkje noko å le av, og sjølv om filmen ikkje er umenneskeleg lang, verkar det nesten slik.

Guffen kan ikkje tilrår dette.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar