21. mars 2013

Frank Bill: Donnybrook (2013)

For ein månad sidan vart eg imponert over debutboka til Frank Bill, novellesamlinga Crimes in Southern IndianaDonnybrook er ein roman, men klientellet er mykje det same: Ikkje altfor velståande, busett på landsbygda, arbeidslause, rusproblem, valdelege, og ofte med ein vag draum om at snart vil alt snu.

Me møter ei rekkje personar. Chainsaw Angus og systera Liz lever av å laga og selja metamfetamin. Ho slår seg saman med Ned, og dei prøver, utan hell, å drepa Angus. Angus på si side har drepe Gravel, og far hans, ein politimann, prøver å spora opp Angus. Politimannen reiser saman med Fu, ein kinesisk kar som kan alle triks i verda. Fu skal krevja inn pengar frå Angus, på vegner av sjefen sin. Alle følgjer etter Liz og Ned til Donnybrook, der òg Jarhead er på veg, saman med den synske Purcell. Donnybrook er ein tredagars valdsfestival, der ein sloss med berre nevane.

Det vert for mykje av det gode, evt. av det vonde, i denne boka. Kvar einaste gong to personar møtest, vert resultat ein slosskamp. Alle er sterke, alle er tøffe, alle er store i kjeften, og ein er ikkje komen langt i boka før ein kjem ut av teljinga på kor mange som er drepne, eller kor mange som er slegne helselause. Dei gode personskildringane frå novellesamlinga er vekke, slik at dette på langt nær er ei like god bok. Det handlar berre om vald, og det er gernser for lenge eg gidd å lesa om det.

Guffen kan ikkje tilrå dette.

Meir Bill på kulturguffebloggen
Crimes in Southern Indiana (2011)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar