8. juli 2012

High Plains Drifter (1973)

Ein ny laurdagskveld; ein ny western på NRK2. Filmen er regissert av Clint Eastwood, som òg har hovudrolla som ein namnlaus revolvermann.

Han rir inn i ein liten gruveby, kanskje heilt tilfeldig, kanskje for å ta hemn. I byen gjer han som han vil, han har knapt vore der ein halvtime før han har drepe tre menn og valdteke ei kvinne. Leiarane i byen finn ut at dette er heilt greitt, og let han få total fridom til å gjera kva han vil, så lenge han vernar byen mot tre menn som nett har sluppe fri frå fengsel, og som truleg kjem til denne byen for å krevja pengar dei har til gode, og for å ta hemn for at folk der hjalp til med å få dei i fengsel. Eastwood takkar ja, og gjer verkeleg som han vil. Alle i byen er livredde, både for han og for dei tre bandittane som truleg er på veg, og let han få styra som han vil. Det går sjølvsagt omtrent slik han ville.

Dei tre bandittane var sette i fengsel for å ha piska ein mann til døde. Den fyrste natta Eastwood søv i byen drøymer han om denne piskinga, utan at nokon har fortalt han om det. Det må tyda at han anten har overnaturlege krefter, eller at han har høyrt om dette, kanskje av di han kjende offeret, og at han kjem for å ta hemn. Det er noko djevelsk over han, i alle fall under det endelege oppgjeret, der han går rundt med full kontroll, omgjeven av brennande hus på alle kantar.

Det er ein ujamn film. Tidvis er det bra, og den knappe historia fungerer godt som film. Men nokre av scenene er så dårlege og tradisjonelle at det nesten verka som ein komedie eller ein parodi. Personane i filmen kunne òg vore karikaturar av personar i westernfilmar - filmen er full av skitne, ubarberte og sveittande lett overvektige menn.

Guffen er lunken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar