25. august 2024

Squaring the Circle (2022)

Det var litt tilfeldig, slik det er med det meste: Pink Floyd trong eit omslag til LP-en A Saucerful of Secrets i 1968. Dei spurde to kjenningar frå Cambridge, Storm Thorgersen og Aubrey Powell, om hjelp, og omslaget deira vart raskt populært. Dei heldt fram under namnet Hipgnosis, og vart dei store formgjevarane av plateomslag utover i 1970-åra. Dei laga ikkje berre omslag for Pink Floyd, men òg for artistar som Peter Gabriel, Wings, 10CC, Led Zeppelin, osb. 

Eg høyrer på mang slags musikk, men fleire av desse gruppene er rimeleg uinteressante for meg. Eg har likevel ikkje problem med å sjå at omslaga er flotte. På den tida var det jo LP-ar (og ikkje CD-ar), slik at det var meir rom for å laga flotte omslag. Og slik eg hugsar det, studerte me LP-omslaga langt meir enn me studerte CD-omslag (og sjølvsagt langt meir enn "omslaga" på digitale utgjevingar).

Filmen er finfin. Thorgersen døydde for rundt ti år sidan, og er berre med i arkivklipp. Powell snakkar mykje. Dei to skilde lag tidleg i 1980-åra, og det kan godt vera at Thorgersen ville hatt ein annan versjon av det som skjedde der. Men filmen handlar uansett mest om tida dei arbeidde godt saman, og korleis dei hadde ulike roller. Thorgersen hadde gjerne ideane, i alle fall dei villaste ideane, medan Powell var fotografen. Mange av musikarane er òg intervjua for filmen, og det er stort å sjå korleis dei framleis vert imponerte over arbeida til Hipgnosis.

Guffen tilrår. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar