22. august 2024

Odd Karsten Tveit: Palestina (2023)

Eg las nett ei bok om OL, og skreiv noko om at den boka var ekstra aktuell under sommar-OL i Paris. Eg kunne ha skrive noko liknande om denne boka, men det hadde vore unødvendig: Boka handlar om korleis Israel behandlar palestinarane, og det er jo eit tema som har vore aktuelt sidan staten Israel vart oppretta.

Tveit var NRK-korrespondent i Midt-Austen i fleire periodar, og kjenner regionen og historia godt. Fleire gonger går han inn i forteljinga sjølv, og bruker eigne røynsler og møte. I boka går han kronologisk til verks og fortel om angrep og mishandling. Det vert nesten i meste laget, men det vert aldri så mykje at eg ikkje vert sjokkert og trist over stadig meir jævelskap.

Det er aldri nokon tvil om kvar sympatien til Tveit ligg. Det er heller ikkje så rart, ein skal vera bra blind for å meina at Israel har rett til å halda på slik dei har gjort, og slik dei framleis gjer. Alle israelske leiarar har ikkje vore like galne, men dei har heile tida sett på palestinarane som mindreverdige. Han viser greitt korleis Israel minner meir og meir om ein apartheid-stat. Og han viser greitt korleis Noreg og andre land har latt alt dette skje.

Guffen tilrår. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar