22. april 2012

Being John Malkovich (1999)

Charlie Kaufman skriv glimrande filmmanus. Eg såg nyleg Synecdoche, New York, og også denne filmen har eit høgst originalt manus. Det er ikkje lett å tippa kva som skjer rundt neste hjørne, og det er alltid ein god ting med ein film.

Dokkemakaren Craig (John Cusack) må spe på inntekta med ein fast jobb, og vert tilsett som arkivar i firmaet LesterCorp. På kontoret sitt finn han ei lita dør bak eit arkivskåp. Han krabbar inn, og oppdagar, overraskande nok, at han dei neste femten minutta er han inne i hovudet til skodespelaren John Malkovich. Kona hans, Lotte (Cameron Diaz), får òg prøva, og for ho vert dette som rein dop. Ho vil tilbake. Kollegaen til Craig, Maxine (Catherine Keener), ser at det er pengar å henta her, og dei sel turar inn i Malkovich for 200 dollar. Mellom dei tre, altså Craig, Lotte, og Maxine, utviklar det seg eit høgst originalt trekantdrama - Maxine vert elskaren til Malkovich, av di ho likar å ha sex med Lotte når Lotte er i hovudet til Malkovich. Craig vert sjalu, låser Lotte inne, og går sjølv inn i Malkovich for å ha ein slags sex med Maxine. Han merkar at han, som er dokkemakar, greier å kontrollera Malkovich, og han vert Malkovich i nesten eit år.

Originalt nok og vel så det, altså, og der er nok av andre påfunn og uventa vendingar i filmen. Det er ein fryd å sjå han, det er til dømes glimrande når Malkovich sjølv kjem inn i sitt eige hovud, og entrar ei verd der full av John Malkovichar, som alle berre har ordet "malkovich" i ordforrådet sitt.

Guffen tilrår.

Meir Kaufman på kulturguffebloggen
Eternal Sunshine of the Eternal Mind (2004)
Synecdoche, New York (2008)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar