10. september 2024

Richard Ford: Be Mine (2023)

Dette er den femte, og truleg siste, boka Ford skriv om Frank Bascombe. Han er vel eigentleg ein rimeleg patetisk person, han har ikkje fått til all verda i livet sitt, sjølv om han skapar inntrykk av det. Han fortel bøkene sjølv, og det er som regel dei andre som har gjort noko gale. 

Familieliv er det han har fått aller dårlegast til. Denne boka fylgjer eit mønster han har teikna opp før - Bascombe skal på tur saman med ein av ungane sine, under ei amerikansk høgtid. Denne gongen er det den dødssjuke sonen Paul det handlar om. Han er heller ikkje lett å lika, forresten. Paul er med på ei undersøking på Mayo-sjukehuset i Rochester, Minnesota. Far og son har budd saman der lenge, og etter undersøkinga legg dei ut på ein tur til det ur-amerikanske Mount Rushmore.

Det er ein tur som er nesten like seig som boka. Ford skriv detaljert, han har mange tilbakeblikk og tek oss med nokre sidevegar, og det er ikkje alltid like lett å skjøna kvar han vil. Han prøver ofte på å vera morosam, trur eg, men det får han heller ikkje til lenger. Viss dette vert den siste boka til Ford, er det ei skuffande avslutning på ein forfattarskap som inneheld fleire fine bøker.

Guffen kan ikkje tilrå dette. 

Meir Richard Ford på kulturguffebloggen
A Piece of My Heart (1976)
The Sportswriter (1986)
Wildlife (1990)
Let Me Be Frank With You (2014)
Between Them (2017)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar