23. juni 2024

Dorothy Parker: The Portable Dorothy Parker (2006)

Det er ikkje ofte eg ler høgt av bokmeldingar. Her skjedde det fleire gonger. Dorothy Parker var ein fabelaktig skribent, og sitatet frå Alexander Woolcott på omslaget, "That bird only sings when she's unhappy", er presist. I bokmeldingane sine verkar det som ho trivst best når ho mislikar bøkene ho melder, og ho slaktar med hard hand. 

Her er mykje anna å le av i denne boka. The Portable Dorothy Parker kom fyrste gong ut i 1944, og då var det ho sjølv som valde ut tekstar. Dei tekstane - noveller og dikt - utgjer godt og vel helvta av denne boka. Dikta er sånn middels, men novellene er jamt over vellukka. Det handlar mykje om kvinner, og Parker sparkar oftast oppover: Det handlar mykje om kvinner som lever luksuriøse og keisame liv. Men det handlar òg ofte om kvinner som vert lurte av menn. I alle novellene er det minst éi setning som er så bra at eg les ho to gonger.

Resten av boka er redigert av Marion Meade. Ho har valt ut bokmeldingar, artiklar, eit intervju (som kanskje er fiktivt?), og nokre brev. Det er her boka verkeleg er livleg; Parker skriv meir underhaldande her. Ei fin, fin bok.

Guffen tilrår.

Meir Parker på kulturguffebloggen
John Keats: You Might As Well Live (1970)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar