25. juni 2024

Arne Lie Christensen: Vangsgutanes heimbygd (2024)

Fonna Forlag gav i gamle dagar ut Norsk Allkunnebok, eit leksikon i ti band. No er dei i gang med ein ny serie allkunnebøker - relativt tynne hefte med éin artikkel eller eit avgrensa tema. Dette er den tredje i serien, og så langt er det berre blinkskot. Denne er rett nok på eit språk som bryt med føremålsparagrafen til forlaget, men likevel.

Det handlar om Vangsgutane, ein av dei store suksessane til forlaget. Lie Christensen er etnolog, og skildrar det samfunnet som vert presentert i serien. Han har som utgangspunkt at det faktisk er Todalen, heimbygda til Vangsgutane-forfattaren Leif Halse, og han finn mykje som minner. Men han finn òg mykje ulikt, som til dømes klasseskilja. Så store storbønder som han i serien fanst nepp i Todalen. Andre klassespørsmål ein fann i Todalen vert ignorerte i serien; der er det berre bønder og ingen fabrikkarbeidarar.

Han skriv òg at, sjølv om serien i dag verkar ekstremt gamaldags, serien godt kan lesast som moderne for si tid. Og han skriv, slik mange andre òg har sagt, om korleis framstillinga av Larris og familien hans er ei stor skam.

Guffen tilrår.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar