13. januar 2021

Den største forbrytelsen (2020)

 

Det er ikkje alle norske filmar som er vellukka, og det er i alle fall ikkje alle norske filmar frå krigen som er vellukka. Denne kjem svært godt frå det.

Filmen tek utgangspunkt i boka av same namn, skriven av Marte Michelet. Her handlar det mest om den jødiske familien Braude. Av dei fire ungane i familien rømmer dottera til Sverige så fort ho kan. Ein av gutane, boksaren Charles Braude, sit i norsk fangeleir dei tre siste krigsåra. Foreldra og brørne hans vert alle sende til Auschwitz, der dei misser livet. Charles vert ikkje sendt til Noreg, av di han var gift med ei arisk kvinne.

Det er altså ikkje lystige saker, men det treng det jo ikkje vera alltid. Filmen får fram korleis familien ikkje heilt kan tru det som skjer rundt dei, før det er for seint. Filmen får òg godt fram korleis det norske politiet var heilt sentrale då jødane vart sende til Tyskland. Han som fekk ansvar for gjennomføringa jobba dag og natt for å organiseringa aksjonane den dagen jødane vart henta inn og plasserte i skipet Donau. 

Guffen tilrår.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar