6. april 2019

Terje Aarset: Den nynorske songskatten (2009)

Terje Aarset har arbeidd mykje med ulike sider av den nynorske kulturhistoria. Han er ein av dei store Aasen-kjennarane, og har òg skrive mykje om songtekstar. I denne boka presenterer han historia til femten nynorske songar, og det gjer han med glans.

Den ferskaste teksten som er med er "Det lyser i stille grender", som fyrste gong stod på trykk i 1931, med tittelen "Julesong". Det kan vera minst to grunnar til det. Det kan vera den perioden han er mest interessert i, og det kan vera den perioden det kan gravast mest i. For Aarset ser ut til å trivast aller best når han kan leita etter detaljar knytt til songane. Det kan vera identifisering av ukjende komponistar, det kan vera leiting etter originalmanus, det kan vera brevvekslingar knytt til songen, osb. Desse delane av kvar artikkel er gjerne dei mest spanande.

Til mange av songane knyter det seg gjerne historier, og desse historiene kan godt motseia kvarandre. Det finst til dømes fleire forteljingar om kvar Tore Ørjasæter skreiv "Å Vestland, Vestland". I slike tilfelle prøver Aarset å finna ut kva som er den rette.

Han skriv òg om dei ulike melodiane som er laga til kvar song, og for meg er det den minst interessante delen av artiklane. Meir spanande er det når han skriv om variantar av tekstane.

Guffen tilrår.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar