20. mars 2020

Alice Walker: Possessing the Secret Of Joy (1992)

Denne boka las eg midt i 90-åra, og det var (som vanleg) ei litt anna oppleving denne gongen. Boka greip meg ikkje like mykje no.

Walker skriv om kvinneleg omskjæring, som jo er eit grufullt tema. Hovudpersonen, Tashi, veks opp i Olinka, eit oppdikta afrikansk land. Ho giftar seg med ein amerikansk mann, flyttar til Amerika, men vel å reisa tilbake til Olinka for å verta omskoren, ho òg. Det er eit rart val - systera hennar blødde i hel då ho vart omskoren - men må vel forklarast med at ho vil knyta seg til heimkulturen på eit konkret vis. Ho er både nøgd og misnøgd, og ho reiser, viss ein skal tru på det ho fortel, tilbake for å ta livet av kvinna som omskar ho.

Eg tek det atterhaldet av di det verkar som om Tashi gradvis vert gal. Boka har mange forteljarar, som mannen hennar, elskarinna hans, eller sonen til mannen og elskarinna, og Tashi sjølv. Av dei mange forteljarane er det Tashi som snakkar mest, også under det amerikanske namnet Evelyn, og det er ikkje alt ho seier som heng like godt saman.

Guffen er lunken. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar